COVID-19 coronavirus overleeft langst op plastic. Besteed dus zeker aandacht aan het interieur van je auto.

Experten proberen op dit moment (17 maart 2020) nog uit te vissen hoe lang het COVID-19 coronavirus kan overleven in de lucht en op diverse materialen. Volgens een eerste studie zou plastic één van de materialen kunnen zijn waar het virus het langst overleeft: tot 72 uur. De studie omschrijft het resultaat van testen op koper, karton, staal en plastic als volgt: “HCoV-19 was most stable on plastic and stainless steel and viable virus could be detected up to 72 hours post application.” (bron: medrxiv.org). Plastic is in ruime mate in de auto aanwezig, reden genoeg dus om even stil te staan bij de beste manieren om het interieur van de wagen te reinigen. We verzamelden enkele tips om de auto virusvrij te maken.

1. De wagen goed verluchten

Eerst en vooral: zorg ervoor dat de wagen zeer goed verlucht wordt: deuren en ramen open en plaats de wagen bij voorkeur buiten zodat je veilig met reinigen kan beginnen.

2. Eerst reinigen, dan ontsmetten

Eerst reinigen dan pas ontsmetten! Dat is de regel. Reinigen betekent dat je vuil van het oppervlak verwijdert. Dat is zo belangrijk omdat virussen zich in het vuil kunnen verstoppen. Ontsmetten doe je pas nadien: met chemicaliën of aangepaste reinigingsmiddelen. Lees altijd goed de bijsluiter van het product dat je hiervoor gebruikt, want soms werkt het pas als de oppervlakte enkele minuten nat blijft.

3. Gebruik producten met minstens 70% alcohol

Bleekmiddelen, waterstofperoxide en ammoniak houdende producten zijn NIET aangewezen. Ze zouden het interieur van de wagen kunnen beschadigen. Eén van de tips die we vonden beveelt aan om huishoudproducten te gebruiken die minstens 70% alcohol bevatten. We vonden geen enkele Europese lijst van geregistreerde ontsmettende middelen. In de US bestaan ze wel. Je kan de lijst hier nakijken. Ook deze Amerikaanse reinigings- en ontsmettingstips vonden we interessant. Heb jij toevallig wel tips voor Europa gevonden, laat het ons weten! Dan kunnen we ze delen met onze lezers.

4. Aanraakzones en touchscreens

Reinig alle delen van het interieur die vaak aangeraakt worden en vergeet zeker de touchscreens niet. We denken aan het dashboard, handgrepen van deuren, koffer, stuur, versnellingspook en alle bedieningsknopjes, inclusief de bediening van knipperlichten en de autosleutel,…. Denk ook aan de buitenkant van de wagen: zijn er delen je bij het in- en uitstappen aanraakt? Vergeet ze niet.

5. Tips op sociale media

Ook op de sociale media vonden we enkele tips, onder meer van Automotive interior suppliers zoals Yanfeng. Zij hebben op facebook enkele aanbevelingen voor imitatie leder en stof. De producten zijn in België niet te krijgen, maar zeep en water kunnen volgens hen ook effectief zijn. Let wel op dat je niet te hard gaat schrobben en daardoor het materiaal beschadigt.

6. Handschoenen niet vergeten

Gebruik handschoenen en trek ze nadien zo uit dat de buitenkant van de handschoenen je huid niet aanraakt. Gooi ze weg na gebruik.

Besteed ook bijzondere aandacht aan kinderen! Hou de producten buiten het bereik van kinderen en ga er verantwoord mee om, zeker als ze in de buurt zijn.

We baseerden ons voor deze tips op de resultaten van onze online zoektocht. Hierna vind je nog enkele nuttige links: consumerreports.org en foxnews.