Steeds meer chauffeurs rekenen op de feilloze werking van hun ADAS-systeem, ook na een herstelling

ADAS systemen moeten ook na een aanrijding feilloos werken
Steeds meer auto’s maken gebruik van ‘Advanced Driver Assistance Systems’ (ADAS). Deze systemen helpen bestuurders om tijdig te reageren in kritieke situaties. Omdat we zo vertrouwd zijn met de technologie, rekenen we altijd op de goede werking ervan. Ook na een herstelling. 
 
Bijna 96% van de in 2020 verkochte auto’s in de US was uitgerust met ten minste één geavanceerd rijhulpsysteem (ADAS), zoals automatisch noodremmen, dodehoekwaarschuwing of rijstrookassistentie. Dat blijkt uit een jaarlijks terugkerend onderzoek dat gepubliceerd werd in februari naar aanleiding van de “Collision Week”. Datzelfde onderzoek meldt dat 80% van de chauffeurs vindt dat de autofabrikanten zich moeten concentreren op het verbeteren van de huidige veiligheidssystemen in plaats van zich toe te leggen op de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Ook bij ons zijn ADAS-systemen een onmisbare optie voor steeds meer bestuurders. 
 
ADAS-systemen zijn kwetsbaar bij een aanrijding 
De opmars van de ADAS-technologie heeft gevolgen voor de herstelling van een wagen. De sensoren, camera’s en radars zijn rondom de wagen gemonteerd en worden dus vaak geraakt bij een aanrijding. Ze kunnen daardoor ontregeld of beschadigd zijn. Het is dus zaak om na een herstelling zeker te zijn dat het ADAS-systeem weer betrouwbaar functioneert. 
 
ADAS-systeem kalibreren vraagt expertise 
Het vraagt enige kennis en vaardigheid om een ADAS-systeem te kalibreren volgens de voorschriften van de constructeur. Niet iedereen beschikt over die kennis en het laatste wat je wil is dat het systeem je in de steek laat als je het nodig hebt. Daarom is de keuze van uw hersteller belangrijker dan ooit. ABS maakt haar carrosserie-herstellers bewust van deze problematiek en de verantwoordelijkheid die daarbij komt. ABS zorgt ervoor dat zij de beste technologie in huis hebben of indien nodig betrouwbare experts consulteren om de ADAS-systemen met 100% betrouwbaarheid te kalibreren.

Zoek hier een ABS hersteller

Lees hier het oorspronkelijk artikel