Vogelpoep kan uw autolak ernstig beschadigen

Al na twee uur zorgt vogelpoep voor schade aan de lak

“Vogelpoep bevat ammoniak”, vertelt Christophe Van Mooter, technisch specialist voor Sikkens autolakken in België. “Je ziet op de foto’s het effect van vogelpoep die er twee uur heeft opgezeten. Hier is de schade nog beperkt tot de blanke lak. We kunnen dit weg polieren. Maar vogelpoep die er meerdere dagen op blijft zitten, kan vaak enkel worden weggewerkt door te herspuiten.”
 
Het ergste zijn de meeuwen, lezen we in een artikel online. Of vogels die vis eten. Hoe dan ook, onze ABS herstellers hebben al vlekken gezien die tot op het metaal gaan.
 
“Het proces wordt versneld als de auto in de zon staat,” vertelt Gerard van de Reep, Technical Specialist, Autolakken Benelux. Hij verklaart dat als volgt. “Door zonlicht gaat de ammoniak in de vogelpoep nog meer invreten in de vernis of de lak. Donkere kleuren hebben hier het meest mee te maken. De minuscule vervormingen zijn aanvankelijk met het blote oog niet te zien. Maar het wordt erger naarmate je de vogelpoep langer laat zitten. En vooral: sommige mensen gaan de vlekken te lijf met de schuurspons. Doe dat nooit, want dan wordt het nog erger en ontstaan er schuurkrassen.”
 
ABS carrosserie adviseert volgende behandeling:
• Verwijder vogelpoep zo snel mogelijk met lauw, schoon water en autoshampoo (inweken en naspoelen), maar ga niet schrobben of hard wrijven! Gebruik een zachte (microfiber) doek.
• Indien licht ingevreten: raadpleeg uw ABS carrossier. Hij zal de vlekken met Sikkens M2OO Autowave wegwerken. Als dat niet lukt of als je intensief moet wrijven om de vlek weg te halen, dan kunnen krassen en een matte vlek ontstaan.
• Krassen kunnen in het beste geval door uw ABS carrossier weg gepolijst worden. Lukt dat niet dan kan nog een lakcorrectie worden uitgevoerd. De carrossier gaat dan de lak weer egaal maken door middel van een schuurprcedure, gevolgd door polijsten in 1 of 2 stappen.
• Soms is de lak zo erg beschadigd door de vogeluitwerpselen dat er niets anders opzit dan te herspuiten. Als het dak of de koffer zijn aangetast, wordt meestal gekozen voor panel repair.

Vind hier een ABS hersteller