Wie betaalt de schade aan een bedrijfswagen?

In het beste geval, de verzekering van de tegenpartij. Maar dat kan alleen als je chauffeur niet aansprakelijk is voor het ongeval. Als de bestuurder wel aansprakelijk is en er is geen omniumverzekering, dan gelden andere voorwaarden. Is de schade of het ongeval gebeurd tijdens de werktijd? Of erbuiten tijdens privégebruik?

Schade aan de bedrijfswagen tijdens de werkuren

Is de schade of de aanrijding gebeurd tijdens de werktijd, dan zal het bedrijf ervoor opdraaien. Met uitzondering echter van een aantal situaties, zoals bedrog, zware fout (bv. dronkenschap) of herhaaldelijke lichte fout.

Schade aan de bedrijfswagen tijdens privégebruik

Werknemers met een bedrijfswagen die schade hebben in de privétijd zijn in principe aansprakelijk voor die schade. De werkgever kan dus deze schade op de bestuurder verhalen.

In de praktijk loopt het meestal zo’n vaart niet. Maar de werkgever zal doorgaans wel de kosten voor de franchise of een forfaitair bedrag dat is afgesproken tussen werkgever en werknemer, doorrekenen.

Belangrijk om te weten is dat woon-werkverkeer, in het geval van een salariswagen, meestal wordt beschouwd als privétijd en dat ongevallen tijdens de verplaatsing van en naar het werk in principe dus voor rekening van de bestuurder zijn.

Lees in elk geval altijd de overeenkomst die gesloten werd. Of informeer je vooraf over de car policy van het bedrijf. Zo kom je nooit voor verassingen te staan.