Ongeval in fout?

Wat zal jouw herstelling kosten? Dat is het eerste wat je wil weten als je schade aan je auto hebt.
Wanneer loont het om schade bij de verzekering te claimen en wanneer niet? En hoe kan je besparen op de herstelling van ongedekte schade?

Kleine schades kan je beter niet bij de verzekering claimen

Kan je een autoschade beter claimen of zelf betalen? Velen vragen het zich af.

Hoewel het logisch lijkt om voor alle autoschade de verzekering in te schakelen, is dat toch niet altijd de beste oplossing. Het claimen van autoschade gaat immers altijd ten koste van schadevrije jaren (het zogenaamde bonus-malus systeem) en leidt tot een hogere premie.

Bij een kleine schade kan het daarom voordeliger zijn om die zelf te betalen, dus buiten de verzekering om.

Hoe dat komt? De verzekering maakt geen onderscheid tussen een schade van 500 of 5000 euro. De premie stijgt evenveel. Het is daarom goed om bij kleine schades de afweging te maken. Wie bijvoorbeeld een schade van 750 euro of minder claimt, komt meestal duurder uit.

Maak voor alle zekerheid vooraf de berekening, want de verzekeringsmaatschappijen kunnen verschillen.

Enkele interessante links over het onderwerp:

Hoe bespaar je op de herstelling van ongedekte schade?

Het uurtarief voor de herstelling van autoschade ligt tussen de 50 en 70 euro. De meeste herstellers zijn niet geneigd om over dat tarief te onderhandelen.

Als je wil besparen op een herstelling, dan is het handig om te weten hoe een carrosserie werkt. Zo kruipt er bijvoorbeeld veel tijd in het afhandelen van administratie en het maken van offertes. Ook vervangwagens zijn een grote kost voor je carrosserie.

Wil je je schade buiten de verzekering om regelen, dan is het slim om alvast geen vervangwagen te nemen. Je kan ook besparen door te kiezen voor herstelling van onderdelen (indien mogelijk) in plaats van nieuwe onderdelen. Of door te kiezen voor tweedehands onderdelen.

Een ABS-carrosserie zal de offerte gratis maken als je je wagen bij hem laat herstellen. Wees dus slim en praat met specialisten die je kan vertrouwen.

Een ABS-carrosserie is alvast een garantie voor kwaliteit en een herstelling die conform is met de vereisten van de constructeurs.